Foyer Bench - Tom SloanTom Sloan

Foyer Bench

Client: National Gallery of Victoria
Location: Ian Potter Centre: NGV Australia Federation Square, Melbourne Australia
Status: Completed November 2002
Photography: Tom Sloan and Lab Architecture Studio

Located across several foyer spaces, the foyer bench takes many shapes. The defining characteristic is their tilted form, inviting museum fatigued limbs to a momentary rest. The benches are made by a local cabinet maker using reclaimed iron bark boards over a substrate and finished with an oil and wax. The project was completed at Lab Architecture Studio.

Federation Square is Australia’s most ambitious cultural and civic precinct completed in 2002. It comprises cultural institutions such as The Ian Potter Centre: NGV Australia (NGVA), Australian Centre for the Moving Image (ACMI) and Special Broadcasting Services (SBS). It has two major public spaces, St. Paul’s Court and the Atrium. It is home to a variety of eating and drinking establishments and is Melbourne’s primary outdoor public space for broadcasting major sporting events, such as the Australian Open Tennis Championships.

www.labarchitecture.com
www.fedsquare.com

foyer_06

foyer_04

© Tom Sloan